Sörgården utforskar!
Sörgården har denna vecka utforskat olika saker. Det som mest intresserar barnen är vatten och skuggor. Tacksamma ämnen då det är lätt och billigt att låta de få utforska detta tillsammans.



"Verksamheten ska utgå från barnens erfarenhetsvärld, intressen, motivation och drivkraft att söka kunskaper. Barn söker och erövrar kunskap genom lek, socialt samspel, utforskande och skapande, men också genom att iaktta, samtala och reflektera. " (Ur läroplanen för förskolan)
Vatten + potatismjöl
= en väldigt massa kladd och gegga. Jätteskoj tyckte barnen.
När vi blandade en del vatten med två delar potatismjöl så fick geggan en ovanlig konsistens. Man kunde ta upp en klump och rulla till en boll i handen men så fort man slutade rulla så blev det en oformlig gegga. Tryckte barnen ner fingret snabbt i geggan så blev det stopp men om de långsamt stoppade ner fingret så gik det bra. Prova gärna hemma ;)



Barn upptäcker världen med alla sina sinnen.
Sagor med Lisbeth.
Barnen på Sörgården och Mellangården brukar samlas en dg i veckan för en gemensam sång och sagosamling. Då sjunger de och lyssnar på sagor tillsammans. Här berättar Lisbeth sagan om vanten för barnen.

Idag (fredag) har barnen fått vara ute hela förmiddagen då solen lyste skönt. Pedagogerna tog fram verktygslådan och de flesta barnen arbeta med att bygga.
I läroplanen för förskolan står:


I läroplanen för förskolan står:
"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap".
Sång och musik!
På Oppgården brukar vi samlas tillsammans för att sjunga. Då vi har sagotema så brukar vi sjunga sånger som handlar om de sagor som barnen har valt. Det var ju ganska enkelt att komma på sånger som passade till Pippi Långstrump och Bamse. Men så ville de sjunga "prinsess-sången". Någon sådan kom vi inte på, så vi hittade på en egen.
Melodi: Bä bä vita lamm.
Hej hej prinsessor
har ni någon krona?
Ja ja kära barn
det har vi.
Har ni några klänningar?
Ja ja det har vi.
Har ni några halsband?
Ja det har vi med!
Det är otroligt roligt att ha sång och musik tillsammans med barnen och det är otroligt roligt att följa barnens intressen och idéer. Igår (torsdag) hade vi smling och då ville ett av barnen visa vad hon har lärt sig på sin danskurs. Efter några ånger visade hon oss några danser. Sen dansade vi som höstlöv som virvlade åt alla håll och sen ville barnen dansa som olika djur eller jordgubbar! Det kräver mycket fantasi för att kunna dansa som en jordgubbe. Sen dansade vi som olika cirkus-artister. Vi dansade som clowner, lindansare, hästar och giraffer. Sen ville barnen testa att bygga en pyramid. Det gick så där...

Det kräver mycket av oss pedagoger när vi låter barnen styra men det är otroligt roligt, och det utvecklar barnen så väl som oss. Det står i vår läroplan att "verksamheten ska bedrivas i demokratiska former och därigenom lägga grunden till ett växande ansvar och intresse hos barnen för att de på sikt aktivt ska delta i samhällslivet".
Experimentverkstad på Oppgården
Idag (onsdag) hittade vi en konstig grej i ateljén. Det var som en hink med tratt på. När vi hällde vatten i tratten så kom det ut vatten ur en slang frampå. MEN när vi hällde färgat vatten så kom det ut ofärgat vatten. Barnen hade mängder med teorier om vad som hade hänt med det färgade vattnet.
- Det röda och det gröna har fastnat i hinken.
- Jag tror att det fastnade i röret.
- Det röda la sig längst ner och det gröna la sig längst upp.

Utflykt med Oppgården.
Oppgården har varit på utflykt och experimenterat med densitet. Barnen delades in i små grupper och alla grupper fick varsin hink med vatten, och sedan var de igång. De testade det mesta som de hittade och de hittade mängder av saker som flöt och sjönk.


Även inomhus fortsätter experimenten. Eftersom barnen tycker att det är så spännande med vatten så finns det nu vatten i lådor på avdelningen där barnen kan arbeta mer med detta.
De håller även på med andra experiment.

"Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att urskilja, utforska, dokumentera, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap." (ur läroplanen för förskolan)