Språkinlärning på Mellangården.
På Mellangårde har barnen jobbat mycket med sina namn, Vid varje samling har barnen fått leta efter sina namn och hjälpt varandra att hitta deras namn. Nu lagom till sommaren hittar nästan alla barnen sitt namn och många av de kan hitta alla de andra barnens namn. Vi kan ju säga att dessa barn har lärt sig läsa 17 ord! Många av barnen har dessutom börjat lekskriva bokstäver och namn när de pysslar, som en vidareutveckling av deras språkinlärning.


Gustavianum med Oppgården.










Koutsläpp.
Idag var hela förskolan till en gård i närheten och välkomnade korna när de fick komma ut ur gården. Korna hoppade och skuttade och barnen var lika ivriga som de. Efteråt bjöds barnen på glass. En bra dag trots att solen inte var närvarande.






Sörgården på utflykt.
Denna vecka hade barnen på Sörgården sin första riktiga utflykt med fika i ryggsäckar. De små barnen var så spända och stolta och vägrade släppa ryggsäckarna ur sikte redan på morgonen när de kom. De gick till Gammelgården och kohagen, fikade och tittade på de fina små husen.




"Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor...Förskolan ska medverka till att barnet tillägnar sig ett vrasamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i naturens kretslopp." (ur läroplanen för förskolan)
Sommarfest!
På onsdagen så firade vi sommarfest. Det fanns några olika stationer med experiment som barnen (och föräldrarna) kunde besöka. Det fanns en tipsrunda med frågor som de flesta av barnen kunde men som föräldrarna kanske hade lite svårt med. Det var en härligt soligt dag och det var många barn och föräldrar som kom för att fira.












Det hela avslutades med att alla barnen uppträdde för föräldrarna. De sjöng allt mellan Imse Vimse Spindel till barbasångerna som pedagogerna själva skrivit och avslutades pampigt med Om ditt hjärta slår.
Många föräldrar frågade efter receptet för såpbubblorna. Vi testade några olika recept och detta var bäst:
2 dl vatten (helst ljummet regnvatten)
1/2 dl vit sirap
1/2 dl Yes diskmedel
En gnutta salt.
När barnen blåser såpbubblor tränar de på sin munmotorik och på sin kroppsuppfattning. När de jagar bubblor tränas dessutom deras grovmotorik och rumsuppfattning. Tänk vad roligt man kan ha när man lär sig.
Lycka till!
Öppet hus!
Nu på onsdag vill vi välkomna alla nyfikna på öppet hus. Mellan kl. 9 - 11 kan ni få komma hit och titta på avdelningarna och prata med pedagogerna. Kom ihåg att hälsa till alla ni känner med små barn som letar efter en förskoleplats.
Varmt tack/pedagogerna på Lustigkullens förskola.
Sörgården i Gammelgården.
Förra veckan var Sörgården på utflykt till Gammelgården.





När vi är i skogen så utforskar vi vårt närområde och naturen. Barnen tränar på sin grovmotorik, sin naturvetenskapliga intresse och sin rumsuppfattning.
Snickeriverkstad!





Skolstart...
Ja, snart är det skolstart för våra stora barn. I veckan har de varit till Kråkskogens förskola för att träffa de barnen som ska börja i samma sexårsverksamhet till hösten. Det blev lite lek på deras fina gård och sen bjöds vi på mat. Det är väldigt skoj att få träffa nya kompisar.




I läroplanen för förskolan står det att förskolan har ett särskilt ansvar för att överskolningar fungerar bra. Detta gör vi genom att de stora barnen äter i skolans matsal då och då, dessutom anordnar vi träffar med barnen från Kråkskogen och med barnen som går i nuvarande sexårsverksamheten. Sen har vi ett utbyte med de barnen som går i årskurs fem på skolan, några av deras elever kommer hit och läser för våra barn. Detta för att de barnen som sedan går i årskurs sex inte ska verka läskiga.
Lodjur och odjur!
Idag torsdag hade Mellangården utflykt. Vi gick till kohagen och gjorde ett makabert fynd...

Barnen trodde att det var allt mellan en kattfot till en ko. Vi kom till slut fram till att det var ett rådjur. Något barn tyckte synd om rådjuret, att han hade ont. Vi pratade om att rådjuret nu inte kände någonting. Han var varken ledsen eller hade ont. Sen funderade vi på vilket djur som hade tuggat på detta ben... En dinosaurie trodde någon, en katt trodde en annan. Pedagogerna trodde att det nog var ett lodjur. Detta visste inte barnen vad det var för något. Vi letade genom hela kohagen efter detta "odjur" som barnen uppfattade att vi sa. Inga lodjur hittade vi, men väl en humla, många olika blommor och uppätna kottar och ekollon. När vi kom tillbaka till förskolan så googlade vi efter lodjur och pratade om detta vackra djur.
I läroplanen för förskolan står det att alla aktiviteter ska utgå från barnens intresse och nyfikenhet. Under den här dagen hade barnen i gruppen verkligen inflytande över vad dagens aktivitet skulle handla om. Vi pedagoger får då gå tillbaka ett steg och låta barnen styra. Det vi planerat hinner vi göra en annan gång.