Julen närmar sig med stormsteg...

... och redan nu på söndag tänder vi första ljuset i adventsljusstaken. På förskolan har barnen och pedagogerna börjat planera inför julen med pyssel, pepparkaksbak och luciasånger. I förskolans läroplan står det att barnen ska få en "medvetenhet om det egna kulturarvet".
Dessutom övar barnen på motorik, kommunikation, samarbete och en mängd annat när det pysslas, sjungs och bakas.
 

Teknikarbete med små barn.

På Sörgården har de plockat fram lite nytt material för barnen att ta del av. I läroplanen står det bl.a. att barnen ska få "utveckla sin förmåga att urskilja teknik i vardagen och utforska hur enkel teknik fungerar." Dessutom står det att barnen ska "utveckla sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, maerial och redskap...".
 

Bockarna Bruse på Mellangården

På Mellangården atbetar man vidare med sagan om Bockarna Bruse. De håller just nu på att göra ett landskap för de tre bockarna att bo i. Barnen har på utflykter plockat med sig kottar, ris och mossa som de nu använder för att skapa det här landskapet.
Det blir jättefint. Kom gärna in och titta på barnens arbete.

Bu och Bä på Sörgården

Sörgården har börjat arbeta med boken "Bu och Bä i skogen". De har gjort två figurer som ska användas vid samlingar och arbeten.
Att använda sig av en bok eller saga gör barnen nyfikna och engagerade. Samtidigt så utforskar barnen också fenomenet vatten med olika material. Sugrör, vispar och tillbringare är några av sakerna som används. Roligt, tycker barnen.

Friktion

Oppgården förtsätter sitt tema på friktion. Idag började barnen hälla vatten i backen och testa om det gick fortare att åka på rumpan eller på pulkan då. Efteråt reflekterade vi över detta och det framkom då att barnen tyckte att det gick fortare att åka på rumpan i geggamojan. De kom också fram till att det nog går ännu fortare på is, så nu väntar vi på vintern så vi kan prova hur snabbt det går då.
 
 

Lerbåtar.

Oppgården fortsätter sin utforskning och fenomenet densitet. Den här gången använde de lera som de försökta få att flyta. För att få de att flyta var de tvungna att forma leran till båtar, annars sjönk de.
Barnen hade många tankar och frågor kring detta. Hur kommer det sig att stora tunga båtar kan flyta när den lilla lätta bollen av lera inte kunde det?
 
 

Vardagsmatematik.

Ofta när barnen lär sig något så är det barnen som börjar med en fråga, en idé eller en teori. Det gäller för pedagogerna att vara lyhörd och verkligen ta tillvara på dessa situationer då de uppstår. Det handlar om att stötta barnens tankar med en fråga, material eller ibland ett svar. Ofta sker dessa situationer spontant i vardagen, som denna som hände under mellanmålet.  

Mellanmål 5 november

 T - Jag ska räkna hur många frukter. 1 2 3 4 5 6 7… Det är fyra bananer (ser att det är fyra utan att räkna)

F – Vi är 8 runt bordet. 2 4 6 8 (räknar bananerna). Det blir en i var, en halv.

P – Men om vi bara hade tre bananer, hur ska vi dela de då?

E – En i var.

P – (delar ut bananerna och räknar) Nej, det räckte inte.

T – Vi får dela!

F – Ja, i många bitar!

P – Hur många bitar ska vi dela de i?

F – 2 (räknar 2 4 6) Nej.

T – 3

P – Ja, hur många bitar får vi då?

T – 3 plus 3 plus 3. Tre tre gånger det blir 12! (tänkte nog på 3 fyra gånger )

P – Blir det?

T – 13? 14? 15?

P – Räkna.

F – Det blir 9.

P – Ja 3 gånger 3 är 9. 3 gånger 4 är tolv.

T – Aha!

F – Då blir det en bit över.

P – Ja, vad gör du av den då?

M – Kastar!

P – Är inte det synd?

T – Då kan jag ta den!

P – Då får ju du fler än de andra.

M – Men jag vill i alla fall inte ha någon banan.

L – Inte jag heller.

 


Pysslingar.

På Oppgården har vi pysslingar om varje vecka tar hand om dukning, mellanmål mm.
 
Det märks ganska klart vilka barn som har gått på Oppgården längre. Det ska bli spännande att se hur barnen kommer att utveckla sitt sätt att duka.
När barnen dukar tränar de sin matematikförmåga, sin rumsuppfattning, sitt minne mm. Men även sådant som prepositionsord som t.ex. bredvid, ovanför, mittemot.

RSS 2.0